dimecres, 9 de novembre del 2011

Per tretze raons

En Clay Jensen troba, quan arriba a casa, una misteriosa capsa dirigida a la seva atenció. La capsa conté set cintes de casset, tot fa pensar que les ha enviat la Hannah, una companya de classe que es va suïcidar un parell de setmanes abans. A poc a poc descobrirà les tretze raons per les quals ella ha decidit posar fi a la seva vida, tretze cares de casset que coincideixen amb les tretze persones que les han d'escoltar. Ell n'és una. «és un joc molt senzill: primer les escoltes i després les passes». En Clay confirmarà que res del que fem o deixem de fer és indiferent.

Jay Asher és nascut a Arcadia (Estats Units), el 30 de septiembre de 1975. Va estudiar en la Califòrnia Polytechnic State University i a la Sant Lluís Bisbe High School, on va abandonar els seus estudis de Magisteri, atret per l'escriptura. Va treballar en diversos oficis, com ara llibreter i bibliotecari entre d'altres. És autor de novel•les per a adolescents.


-Senyor? –Repeteix-. Amb quina urgència ho vol enviar?
Em grato amb dos dits ben forts per sobre de la cella esquerra. La picor s’aguditza.
-Tant és- dic.
La noia que m’atén agafa el paquet. La mateixa capsa de sabates que hi havia al meu porxo fa vint-i-quatre hores, novament embolicada en una bossa de paper marró, prcintada amb una cinta transparent, exactament tal com l’havia rebut. Però ara va adreçada a un altre nom. El nom següent de la llista de la Hannah Baker.
Sacsejo el cap.
-Quant és?
Col·loca la capsa sobre una encoixinada de goma i tecleja una números.
Deixo el cafè de màquina al taulell i miro la pantalla. Trec uns bitllets de la cartera, unes monedes de la butxaca i hi poso els diners al damunt.
-Crec que no ha comptat el cafè –diu-. Li falta un dòlar.
Li dono el dòlar que falta i em frego els ulls per treure’m la son. El cafè és tebi quan en faig un glop i això el fa més difícil d’empassar. Però necessito desvetllar-me com sigui.
...