dimarts, 21 de febrer del 2017

Ciutat d’orfes

El 1893, els carrers de Nova York són plens de vida i també de perills. Si ets un repartidor de diaris, com en Maks Geless, de tretze anys, val més que vagis amb compte amb en Bruno, el líder de la banda dels Busca-raons amb males intencions. Convertit en detectiu, Maks haurà de lluitar contra forces poderoses per defensar la seva pròpia família.


Ha obtingut els següents premis:

International Latino Book Awards, concedit per Latino Literacy Now (2013)

Classificació: Best Young Adult Fiction Book (Mención de Honor) (2013)



2011 - Llista Kirkus, concedit per La Crítica Nord-americana (2011)

Classificació: Un dels millors llibres infantils del 2011





Edward Irving Wortis (nascut el 23 de desembre 1937), més conegut pel pseudònim d'Avi,  és un escriptor nord-americà de literatura infantil i juvenil. Ha estat guardonat amb la medalla Newberry i ha estat dos cops finalista (menció honorífica Newbery).
Avi i la seva germana bessona van néixer a la ciutat de Nova York, de Joseph Wortis, psiquiatre, i Helen Wortis, una treballadora social. Quan tenia un any d’edat, la seva germana li va donar el sobrenom de «Avi». Dos dels avis d’Avi eren escriptors i una àvia, dramaturga. A les entrevistes, va recordar com la seva mare li llegia a ell i a la seva germana cada nit i com anava a la biblioteca pública els divendres. És el cosí germà de l’actor guanyador d’un Oscar Alan Arkin.
Els pares d’Avi el van transferir del Stuyvesant High School a l’Elisabeth Irwin High School, una escola privada més petit. Allà va estudiar amb una professora particular, Ella Ratner, a qui li atribueix l’èxit dels seus llibres. Va tenir dificultats a l’escola perquè patia de disgrafia, un trastorn de l’escriptura.
Avi ha escrit més de 75 llibres. Ha escrit llibres per a diferents grups d’edat i en molts gèneres diferents, incloent la ficció històrica, fantasies, novel·les gràfiques, comèdies, misteris, històries de fantasmes, contes d’aventures, ficció realista i llibres il·lustrats. Avi ha guanyat premis per alguns dels seus llibres, inclosa la menció honorífica Newbery per La veritable confessió de Charlotte Doyle el 1991 i un altra per Nothing But the Truth el 1992. El seu cinquantè llibre, Crispin: la creu de plom, va ser guardonat amb la medalla Newberry el 2003. El seu llibre Iron Thunder, sobre el buc de guerra cuirassat Monitor i l’enfrontament que va tenir amb el buc blindat CSS Virginia a Hampton Roads (Virginia) va ser guardonat amb el premi Beacon of Freedom atorgat per la Biblioteca Regional de Williamsburg i la Fundació Colonial Williamsburg. Avi ha publicat més de 70 llibres, tots escrits per a nens i adults joves. El 2006 va escriure la seqüela de Crispis: la creu de plom titulada Crispin: a la fi del món. La tercera part d’aquesta sèrie, Crispin: la fi del temps, es va publicar el 2010. Les seves novel·les més recents, Catch You Later, Traitor i Old Wolf van tenir una crítica excel·lent. El 2016, Candlewick Press va publicar una col·lecció de relats curts titulat The Most Important Thing: Stories about Sons, Fathers, and Grandfathers.
Després de viure a Providence, Rhode Island, durant les dècades 80 i 90, Avi ara viu a les muntanyes Rocalloses de Colorado amb la seva dona, Linda Cruise Wright.